Waarom ik het mooiste vak heb: Fabiënne Bakker in FNV Horecablad

Nederlands kampioen gastvrouw tijdens Skills Heroes

Nog maar een paar jaar geleden wist ik niet goed waarin ik verder wilde leren. Iets in de dienstverlening, maar wat precies? Nu, drie jaar later, ben ik Nederlands kampioen gastvrouw! En in september vertegenwoordigde ik Nederland tijdens de 3-daagse Europese Restaurant Service wedstrijd in Boedapest. Daar behaalde ik tussen al die Europese toppers de negende plek met een medaille voor excellent vakmanschap. Dat ik drie jaar geleden besloot de horecamanagementopleiding te volgen, blijkt achteraf de eerste stap naar dit succes. Ik begon met werken in de horeca en doordat de opleiding vrij breed is, heb ik zowel in de hotellerie als in restaurants stages mogen lopen. Mijn front-officestage was bijvoorbeeld vlakbij Schiphol wat voor mijn persoonlijke ontwikkeling en de beheersing van de Engelse taal heel goed is geweest. Door de restaurantstages leerde ik waar gastvrijheid voor stond en hoe ik gasten hoorde te bedienen.

Het geeft zoveel voldoening om als gastvrouw een bijzondere beleving voor de gast te creëren. En in dit vak ben je nooit uitgeleerd. Het is een dynamische wereld waarin je veel te maken krijgt met verschillende situaties, verhalen en mensen. Mijn volgende stap was meedoen aan wedstrijden, de eerste tijdens mijn tweede leerjaar. Deze wedstrijd was samen met twee sterrenrestaurants georganiseerd om ons leerlingen kennis te laten maken met het hogere segment. Ik won, wat me motiveerde om mee te doen met de Skills Heroes wedstrijd, de volgende stap in mijn jonge loopbaan. Daar werd ik Nederlands kampioen gastvrouw. Deze Skills Heroes wedstrijden hebben mij zoveel gebracht! Zo werk ik nu bijvoorbeeld bij het Ciel Bleu Restaurant in het Okura Hotel te Amsterdam. Het is jezelf uitdagen op een heel ander niveau. De wedstrijden gaan terug naar de klassieke manier van serveren, zoals tafelbereidingen en het serveren aan de hand van etiquette. Iets wat lastig is om te leren, omdat het in Nederland nog maar weinig voorkomt. Maar ik vind het wel superinteressant en bij Ciel Bleu steken ze alle tijd en energie in me om er beter in te worden. Een paar jaar geleden, toen ik aan de opleiding begon, had ik nooit verwacht dat ik dit kon bereiken. Een lang traject, met veel voorbereiding en training, maar ik had het voor geen goud willen missen!

Bron: Horeca Info nr. 7 2018.

https://www.fnvhoreca.nl/actueel/blog/2193/waarom-ik-het-mooiste-vak-heb-fabienne-bakker